Apple, “1984”

Apple sin verdensberømte reklamefilm kalt “1984” fremstiller et dystopisk fremtidssamfunn som ligner litt på fremtiden slik som den ofte blir beskrevet av George Orwell. Reklamefilmen er laget i deprimerende og triste blå-grå fargetoner, og viser mennesker av ukjennelig kjønn som marsjerer gjennom et industrielt utseende landskap, inne i en tunnel der de blir overvåket av en person på et utall tv skjermer. Kontrasten blir stor når en sprek og fargerik atlet plutselig kommer inn i bildet iført shorts og tank top med bilde av en Macintosh på. Kvinnen har med seg ei slegge som hun senere kaster inn i den store skjermen, noe som sikkert symboliserer hvordan den nye datamaskinen fra Apple kommer til å revolusjonere markedet.

I denne reklamefilmen, som Apple publiserte bare to dager før den nye Macintosh datamaskinen ble lansert i markedet, prøver Apple å posisjonere seg som alternativet til IBM, for å redde menneskeheten fra konformitet. Selv om dette ikke blir nevnt direkte i reklamefilmen er det underforstått at IBM her blir fremstilt som en autoritær og formell autoritet i markedet. I videoen blir Apple, med sin nye Macintosh datamaskin, fremstilt som en frihetskjemper som hjelper til med å bryte opp monopolet i markedet og frigjøre menneskene i dette imaginære fremtidssamfunnet fra konformiteten ved å gi stakkarene et valg.

1984 var sterkt inspirert av George Orwell sin bok av samme navn. Reklamefilmen ble skrevet av Steve Hayden, med Brent Thomas og Lee Clow som kreative direktør og Filmdirektør Ridley Scott, som på det tidspunktet var best kjent for sine suksessfulle science fiction filmer “Alien” fra 1979 og “Blade Runner” fra 1982. Teamet klargjorde filmingen i Los Angeles, men selve filmingen gjorde de i London, England, på et av studioene som Ridley Scott tidligere hadde brukt for innspillingen av “Alien” filmen. Reklamefilmen til Apple brukte til og med om igjen noen av effektene som tidligere hadde blitt brukt i Alien filmen, inkludert motorene til romskipet i Alien filmen som visstnok ble til lufteanlegg i reklamefilmen.

Reklamefilmen, som Steve Jobs likte veldig godt, var ikke godt likt av Styremedlemmene i Apple, og de ønsket ikke å vise den. Men ettersom Apple allerede hadde kjøpt dyr reklameplass under SuperBowl sendingene på amerikansk TV, som de ikke kunne få solgt videre til andre, endte firmaet allikevel opp med å publisere denne reklamen. Dette var den eneste gangen reklamen ble vist bortsett fra noen få ganger på de billigste sendetidene rundt klokken 2 midt på natten, da den for det meste ble vist kun for å kunne kvalifisere for å kunne delta i konkurranser innen reklamefilm sjangeren, der filmen senere imponerte med å bli kåret med tittelen tidenes beste reklamefilm av Advertising Age i 1995, i konkurranse med 50 andre kandidater. Det var tydelig at reklamefilmen “1984” hadde en positiv virkning på salget av Macintosh produktet, for like etter å ha vist den sagnomsuste reklamefilmen, som det hadde kostet Apple rundt en million Dollar å produsere, solgte Apple Mac Datamaskiner for rundt 3,5 millioner Dollar.

Dersom du ønsker å se videoen har v inkludert en lenke til den på YouTube her:

https://www.youtube.com/watch?v=2zfqw8nhUwA

 

Privacy Policy